22 Ekim 2010 Cuma

Filler hakkında...

ÖZELLİKLERİ:Karada yaşayan memelilerin en iri ve güçlü hayvanıdır.en büyük türü afrikada yaşamaktadır.Boyları  7 metreye,kilolarıda 6 ila 7 ton arasında degişiklik gösterir.Bacakları sütun şeklinde yuvarlak, beş parmaklı ve küçük tırnaklıdır.Ot ve ince ağaç dallarıyla beslenir. Çok su içer,geviş getirmez. İriliğine rağmen çevik ve iyi yüzücüdür. Burun ve üst dudağın birleşerek uzamasından iki delikli hortum meydana gelir. 40 binden fazla kastan meydana gelen bu organ, dokunma, koklama ve kavrama aleti olarak kullanıldığı gibi, suyu emerek ağzın içine püskürtmede de kullanılır.Özellikle koku alma duyusu çok kuvvetlidir.Hortumu devamlı hareket halinde olup, sağa, sola ve geriye doğru kıvrılarak rüzgarın getirebileceği en zayıf kokuları dahi hisseder.. Fil, hortumuyla su içmez. Suyu hortumuna çekerek ağzına püskürtür.Sıcak havalarda sırtına püskürttüğü suyla serinler. Hortum, yedi litre kadar su alabilir. Dallardan hortumun ucuyla meyve kopararak ağzına götürür.

BESLENME:

Belirli mevsimlerde besin ve su kaynaklarının daha bol olduğu yerlere göç eden ve zamanlarının büyük bir bölümünü beslenerek geçiren bu hayvanlar günde 225 kg ot yiyebilir ve 200 litreye kadar su içebilirler.Ayrıyetten 1 hafta içerisinde 2 tondan fazla yemek tüketirler.

DÜNYA ÜZERİNDE  YAŞADIKLARI ALANLAR:Asya filinin anayurdu Hindistan Yarımadası ile Asya’nın güney doğusu, Afrika filininki de Sahra’nın güneyindeki bölgelerdir. Eskiden cüce fil adıyla ayrı bir tür olarak kabul edilen hayvanların Afrika filinin yavruları olduğu anlaşılmıştır. Filler, çok yoğun bir bitki örtüsü ile kaplı olan ormanlardan çıplak savanlara kadar çok değişik yaşam ortamlarında görülebilir. Yaşlı dişilerin önderliğinde yaşayan küçük topluluklar, yiyeceğin bol olduğu yerlerde daha geniş sürüler oluştururken erkekler genellikle dişilerden ayrı sürüler halinde yaşar.
FİL RESİMLERİ:
Yİiiihuuu





anne sevgisi


fil ailesi

cıbı cıbı zamanı

2 yorum:

  1. Gün geçtikçe yazılarını kalitesi artıyor ve gerçekten güzel hatta çok güzel bir analiz yapmışsın :)

    Ayrıca fotoların süperrrr :)

    YanıtlaSil
  2. sevgili hayranım:)çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil